Päävalikko
Etusivu
Leena Vilkka
Asiantuntijapalvelut
Luentopaketit
Artikkelipalvelut
Ympäristöfilosofia
Henkilökunta
Kirjoja myynnissä!
Lapseni Tekla
Sivujen hallinta
Kirjautuminen

Salasana unohtunut?
Ei vielä käyttäjätunnusta? Luo tunnus
RSS-syötteet
  Etusivu  
 
Moraalin tarkastus Tulosta Sähköposti
20.11.2007

Moraalin tarkastus 

Yhtiöissä pidetään itsestään selvänä vuotuista kirjanpidon tarkastamista. Tilien pitää olla kunnossa. Voitot ja tappiot on kirjattava ylös. Miten on laita yhtiöiden moraalisen kirjanpidon kanssa? Laaditaanko se yhtä säntillisesti joka vuosi? Vai kuitataanko moraalin tarkastus aamupöydän omahyväisessä kahvipöytä-keskustelussa:  meidän firmahan ei tuhlaa aikaansa eikä rahojaan mihinkään turhanpäiväiseen filosofointiin. Yksikään yritys ei voi perustella olemassaoloaan pelkällä rahan tekemisellä. Jokaisen yrityksen on tehtävä hyvää toisille ihmisille, yhteiskunnalle ja ympäristölle. Mitä suurempi yritys, sitä suurempi on sen hyvän tekemisen velvoite.

Suomessa ja suomenkaltaisissa korkean veron maissa moraali on ulkoistettu yhteiskunnalle. Yritykset pakenevat moraalisia velvoitteitaan, jopa vahingonkorvausvelvoitteitaan, vetoamalla maksavansa jo ihan liikaakin veroja. Voi olla, että tässä yritykset ovat oikeassa. Ei yritysten vastuille pidä laittaa vahinkoja ja haittoja, joita ne eivät ole aiheuttaneet. Firman ei pidä kantaa syyllisyyttä sellaisesta, mihin se ei ole syyllistynyt.

Moraali ei ole nöyristelyä muiden edessä vaan nöyryyttä tunnustaa tosiasiat. Firman on vastattava siitä, mikä sen vastuulla on. Moraalia ei voi paeta. Moraalinen toiminta vapauttaa energiaa kun yritys on selkeästi tietoinen arvoistaan ja toimii niiden mukaisesti. Moraali on yrityksen selkäranka, johon muu toiminta perustuu.

Yritys, joka on epämääräinen arvoissaan ja etiikassaan, ei näe tulevaisuuteen selkeästi eikä opi menneestä. Yritys, joka on tietoisesti vastuuton, on menneen ajan yritys. Yrityksellä, joka aiheuttaa vahinkoa ja haittaa toisille ihmisille, yhteiskunnalle tai ympäristölle, ei ole moraalista oikeutusta olemassaoloonsa.  Moraalin tarkastuksen ensimmäinen vaihe on katsoa, onko toimittu moraalin ohjekirjan mukaan. Ellei vielä tuota ohjekirjaa yrityksessänne ole, on se syytä laatia mitä pikimmiten. Moraalia ei voi jättää puheiden tasolle. Se on kirjattava paperille ja hyväksytettävä johtoryhmässä. 

Mikäli ei ole toimittu joiltain osin moraalin ohjekirjan mukaan, on listattava ylös siitä aiheutuneet haitat ja vahingot. Keitä yrityksemme toiminta on haitannut ja vahingoittanut tänä vuonna? Yrityksen velvollisuus on hyvittää kaikki aiheuttamansa haitat ja vahingot.  Kun tämä on tehty, moraalin tarkastuksen seuraava vaihe on päivittää moraali. Puuttuuko moraalin ohjekirjastamme jotain olennaista yrityksemme etiikan kannalta? Onko yrityksemme johto ja työntekijät sisäistänyt yritysetiikkamme? Mitä korjattavaa ja kehitettävää on arvoissamme? Mitä tämä vuosi on opettanut meille arvoista ja etiikasta? Yritys joka luulee, että viisi vuotta sitten päivitetyt arvot eivät kaipaa uudistamista, ei ole oppinut moraalin perussanomaa. Moraali on tie tulevaisuuteen eikä menneisyyteen. Moraali on tapa elää hyvin ja oikein yhdessä muiden kanssa nyt ja tulevaisuudessa. Näin voidaan tehdä, kun ollaan sinut menneisyyden kanssa, kun on otettu opiksi aiemmista virheistä ja hyvitetty ne.

Firman talouskasvu on arvotonta ilman moraalin kasvua. Firman moraalin pitää kasvaa talouden myötä. Mitä enemmän voittoja, sitä suurempi on yrityksen vastuuprofiili. Pörssissä eivät epäeettiset yritykset pitkälle pötki. Moraalissa ei voi huijata. Jos yritys aikoo kasvaa, sen on kasvettava myös moraalissa ja ihmisyydessä.  

Viimeksi päivitetty ( 26.11.2007 )
 
Seuraava >
 
  Top of page  
 
© 2017 Biofilos